אופטימום-דף הבית
אופטימום-דף הבית

מידע בנושא הפרעות מיקוד ראיה, תפיסה חזותית ותרפיית ראיה

על שם פאן גוטשאלק


האם יש קשר בין בעיות ראיה לADHD/ADD?

הפרעות קשב וריכוז (ADHD) היא אחת התסמונות הנפוצות ביותר בקרב ילדים ומתבגרים. ילד שאובחן ב- ADHD מופנה בדרך כלל לגורמים המתאימים לטיפול תרופתי או פסיכולוגי על מנת שיוכל לתפקד בצורה נוחה יותר בהמשך חייו.
הטיפול בילד המאובחן ב (ADHD)לא פשוט בכלל ונדרשת השקעה רבה מצד כל הסובבים את המטופל. לכן, הכרחי שהאיבחון יהיה ברמת דיוק גבוהה ביותר. לצערינו, בעבר רופאים חילקו מרשמים לריטלין (תרופה לטיפול בהפרעות קשב וריכוז) גם כאשר התסמונת לא אובחנה בצורה יסודית.

ישנם הפרעות רבות היכולות להתפרש כ ADHD למרות שאינם כן, לדוגמא בעיות בתפקוד הראיה.

לפני מספר שנים שמו לב רופאים במרכז לראיית ילדים באוניברסיטת קליפורניה, שילדים רבים שהיה לגביהם חשש לתסמונת הפרעות קשב וריכוז, סבלו גם מבעיות של תפקודי ראיה כגון חוסר בהתכנסות. התכנסות היא אחת מתפקודי הראיה החשובים ביותר. התכנסות תקינה היא מצב בו שרירי העיניים מסיטות את המבט פנימה של שתי העינים ביחד ובאופן שווה. זה מאפשר עבודה מקרוב, כמו קריאה או כתיבה. עד כה לא נחקר הנושא והרופאים בראשותו של ד"ר דיוויד גראנט החליטו לערוך מחקר על מנת לבדוק האם יש קשר בין ADHD לבין ראיה אצל ילדים.

מתוך 266 מטופלים הסובלים מחוסר התכנסות, ל-26 מהם (שמהווה 9.8%) היה בעבר או בהווה ADHD. רוב המטופלים קיבלו טיפול תרופתי ל- ADHD וחלק קטן הפסיק את הטיפול זמן מה לפני תחילת המחקר.

בבדיקה נוספת שנעשתה מתוך מאגר המידע הממוחשב של אותה קליניקה, התברר כי 15.8% מהלקוחות שטופלו בעבר בגלל בעיות של חוסר בהתכנסות, סבלו גם מ ADHD. החוקרים הבינו שיש קשר בין הפרעות קשב וריכוז לבעיות בתיפקוד הראיה אבל לא הסיקו עדין מסקנות סופיות. ברור כמובן שילד עם ADHD שמתקשה גם כך בבית הספר, יתקשה הרבה יותר אם הוא סובל גם מבעיות בתפקודי הראיה. נוסף לכך יתכן שהטיפול התרופתי שמקבל אותו ילד, מפריע לראיה, שכן דווח על ראיה מטושטשת וחוסר מיקוד כתופעת לוואי לאותם תרופות.

מן המאמר עולה כי ילד הסובל מבעיות בתפקודי הראיה, עלול להסתכן בדיאגנוזה שגויה מצד הרופא אשר יאבחן את ליקויי הלמידה של הילד כבעיה של ADHD ולא כבעיה בתפקודי הראיה.

מכיוון שיש סימפטומים משותפים ל ADHD ותפקודי ראיה נמוכים כגון חוסר בהתכנסות, חשוב ביותר שהמאבחן יהיה מודע לקשר ביניהם וידאג לכך שהילד יקבל את הטיפול המתאים לבעיה בה הוא לוקה.

על פי:
Granet D.B., et al, The relationship between convergence insufficiency and ADHD, Strabismus, 2005 13(4), pp.163-168

_____________________________________________________________________________________________________________________

Valid XHTML 1.0 Strict . Level Triple-A conformance icon, 
          W3C-WAI Web Content Accessibility Guidelines 1.0