אופטימום-דף הבית
אופטימום-דף הבית

מידע בנושא הפרעות מיקוד ראיה, תפיסה חזותית ותרפיית ראיה

על שם פאן גוטשאלק

התפתחות התפיסה החזותית אצל הילד

תפיסה חזותית פירושה האופן בה המוח קולט,מתרגם ומבין את כל מה שהעין רואה.

היכולת לנתח את הנראה, מתפתח בילד החל מרגע הלידה. עם הזמן הילד לומד להכיר צורות, פרצופים, סוגי מזון וכד'. כשיגיע לגיל 3, ילד ממוצע יוכל להבחין בין עגול לרבוע ובין צבעים כמו ירוק ואדום. הוא יוכל להשוות בין צורות דומות, להצביע על צורות על פי בקשה ואפילו לקרוא להם בשמם. אם זאת הוא עדין לא יצליח ליצור צורות גיאומטריות. חוסר היכולת ליצור צורות כאלו אינו נובע מראיה ירודה או כשל במטוריקה העדינה לא. הסיבה היא שיש הבדל בין ראיה לבין תהליך ניתוח לשם העתקה. כל אחד המסתכל בראי יזהה את עצמו מיד אבל מעטים הם אלו שיכולים ליצור דיוקן עצמי על פי השתקפותם. יצירת העתק מדויק דורשת יותר מסתם ראיה. היא דורשת זיהוי של נקודות המפתח היוצרות את התמונה, ומיפוי מדויק של היחסים המרחביים של אותם נקודות.
ההתפתחות הטבעית של יכולות אלו נמשכים עד גיל 11 בערך. לאחר מכן כלי חינוך והתנסות מתמשכת, מחדדים את הכישורים האלו יותר. לצלם למשל יתכן כישורי ראיה חדים יותר משאר בני אדם אבל זהו כישור שהוא רכש עם נסיון וזמן ולא תכונה טבעית שקלט בילדותו.

מגיל הגן ועד שנכנס לבית הספר, הילד משקיע את כוחו וזמנו בלמידה על העולם הסובב אותו. הוא אוסף מידע על אנשים, מקומות, חפצים, שמות, דרכי תפעול ועוד. את כל הידע הוא רוכש באמצעות חמשת החושים ראיה, שמיעה, ריח, טעם ומישוש.

כשהוא מגיע לבית הספר יש לו כבר ידיעות רבות , אך כעת הוא נתקל באתגר חדש. הוא צריך ללמוד איך המידע שהוא קולט מתבטא בצורה אלפא-נומרית ובעזרת סימנים שונים . הוא צריך ללמוד להפוך את השפה שלו למספרים ולאותיות. הוא צריך ללמוד קריאה, כתיבה, איות וחשבון או במילים אחרות -כישורי ראיה. את המיומנויות החדשות הוא אמור לרכוש בשנים הראשונות של בית הספר היסודי. הרבה ילדים עומדים בלוח זמנים נוקשה זה אבל כ-20% לא מצליחים. הורים לילדים שעד שלב זה בחייהם הראו כושר הבנה ולמידה טובים, מופתעים לגלות שהילד מתקשה בבית הספר.

האם לילד באמת יש בעיות לימוד כמו קריאה או כתיבה?

לא תמיד!

מערכת החינוך מצפה שעד גיל 6 לערך הילד יפתח את כישורי הראיה והשפה שלו שאם לא כן, הוא יתקשה מאד בלימודיו. מובן שעבור התפתחות הילד לא הגיל בשנים קובע, ולעיתים הוא יזדקק למעט יותר זמן כדי שכישוריו יתפתחו כהוגן. אבל לצערינו מערכת החינוך איננה סלחנית כלפי מי שיש לו עיכוב בהתפתחות. ילד שכישורי ניתוח הראיה שלו לא מפותחים דיו, יתויג כבעל בעיות קוגנטיביות ויופנה לטיפול פסיכולוגי ותרופתי. הסטיגמה שבה יודבק על ידי חבריו ללימודים תלווה אותו במשך כל תקופת בית הספר ותשפיע עליו מבחינת הישגים לימודיים וחברתיים כשבפועל בסך הכל תפיסת הראיה שלו איננה מספיק מפותחת .

ילד שלא מצליח לפתח את כישורי הראיה המתאימים עד גיל11 או ילד צעיר יותר שכישוריו מתפתחים לאט מדי, יוכל לקבל טיפול מתאים הכולל סדרת תרגילים אצל אופטמטריסט המתמחה בבעיות מיקוד ראיה ותפיסה חזותית.

_____________________________________________________________________________________________________________________

Valid XHTML 1.0 Strict . Level Triple-A conformance icon, 
          W3C-WAI Web Content Accessibility Guidelines 1.0