אופטימום-דף הבית
אופטימום-דף הבית

מידע בנושא הפרעות מיקוד ראיה, תפיסה חזותית ותרפיית ראיה


איך מטפלים בבעיות מיקוד ראיה ?(vision therapy)

מהם בעיות מיקוד ראיה?

תרפיית ראיה היא טיפול המאמן את כל מערכת הראיה הכוללת עיניים, מח וגוף. זהו סוג של שיקום ניורולוגי בדומה לפיזיותרפיה. מטרת התרפיה היא לאמן את מוחו של הפצינט על מנת שיוכל ללמוד להשתמש בעיניים לקלוט מידע בצורה אפקטיבית, לנתח אותה ולהגיב בהתאם.
בעזרת תרפיית ראיה (vision therapy) ניתן לטפל בבעיות רבות הקשורות לליקויי ראיה כגון בעיות בתנועות עיניים, מיקוד ראיה (פוקוס), פעילות דו-עינית, מיזוג דו-עיני, פזילה, עין עצלה, ריצוד ועוד.

היסטוריה


טיפול בבעיות ראיה החלו כבר לפני יותר מ-150 שנה. אז קראו לזה אורטופטיקה(Orthoptics)שמשמעו "יישור עיניים". גם כיום ישנם אורטופטיסטאים אבל הכשרתם מסתכמת בטיפול של חלק משרירי העיינים בלבד. בישראל הפסיקו המוסדות להשכלה גבוהה ללמד אורטופטיקה כבר לפני 30 שנה. תרפיית ראיה בנוסף לתחום של אורטופטיקה כוללת גם תירגול ושיקום של התקשורת בין העין למח.
תרפיית ראיה או בדיקות מיקוד ראיה , התחילה להופיע כשיטת טיפול בשנות ה-30 של המאה הקודמת. לאחר יותר מ-70 שנות מחקר, היא מיסדה את עצמה כשיטה חשובה בתחום האופטומטריה.

מי נזקק לתרפיית ראיה?


ראיה תקינה איננה דבר המובן מאליה.
ילד עובר מספר שלבי התפתחות עד שהוא לומד ללכת בעצמו. אותו דבר קורה גם במערכת הראיה.
דילוג על שלב או התפתחות איטית יכולים מאד להקשות על הילד במיוחד במסגרת הלימודים. התקווה היא שכאשר הילד נכנס לבית הספר, הוא כבר הצליח לפתח דיו את כישורי הראיה המאפשרים לו לקרוא מהלוח או מהספר.
לצערינו זה לא תמיד קורה כך וכתוצאה מכישורי ראיה נמוכים, צצים בעיות בלימודים.
קשיי הלימוד והציונים הנמוכים של הילד לא נובעים בהכרח מעצלנות או בעיה קוגנטיבית מסוימת. ההורים המתוסכלים לא יעלו על דעתם לתלות את הבעיה בתפקודי ראיה לקויים, במיוחד כאשר הילד מאובחן כבעל ראיה 6/6 ואינו זקוק כלל למשקפיים.

לעיתים מורה להוראה מתקנת, פסיכולוג, רופא או אפילו המחנך הכיתתי יפנו את ההורים עם הילד לבדיקת מיקוד ראיה המבוצעת בידי אופטומטריסט התנהגותי. האופטומטריסט יבדוק את הילד במשך כשעה וחצי על מנת לאבחן את כל הבעיות האפשריות. אם תתגלה בעיה מסוימת, האופטומטריסט יכין עבור הילד תכנית מיוחדת של תרגילי עיניים המתאימים לבעיה. ההורים יצטרכו לשתף פעולה ולהקפיד על כך שילדם יתרגל כפי שהונחה. בעזרת פגישה שבועית אצל האופטומטריסט ותירגול יומי בבית, הילד יכול לתקן לפעמים עד 100% מבעית הראיה שלו תוך זמן קצר יחסית.

ניתן לחשוב על תרפיית ראיה כעל פיזיותרפיה לעיניים ולמח, שכן המח קולט ולומד בעזרת העיניים. אם העיניים לא מתפקדות כשורה, אז המח לא יוכל לקלוט את המידע הויזואלי ולנתח אותו.

ביקורת


יש גם המבקרים את השיטה בטענה שזה לא הוכח בספרות המדעית כטכניקה יעילה. המבקרים הם בעיקר אופטלמולוגים. אופטלמולוג הוא רופא עיניים המבצע ניתוחים, מרפא מחלות עיניים ומטפל בכל הקשור לפתולוגיה של העין. במאמר שהתפרסם ב-2005 טוען הכותב (אופטלמולוג) שתרפיית ראיה אינה משחקת תפקיד עיקרי באופטלמולגיה. הדברים מובנים כמובן. אופטלמולוג יעדיף לנתח את הפצינט מאשר להעביר את הטיפול לאופטומטריסט. במקרה של ילד עם פזילה למשל (ששתי העיניים לא ישרות אלא אחת בורחת פנימה או החוצה). אופטומטריסט לעומת זאת יעדיף לאמן את שרירי העיניים וללמדם להתיישר. לכן יש הטוענים שהביקורת נובעת לא תמיד משיקולים מקצועיים.

העובדות מדברות בעד עצמם. תחום בדיקות מיקוד ראיה נוחל הצלחה רבה בארצות הברית ובמקומות רבים בעולם. האגודה האמריקאית לאופטומטריה (AOA) מגדירה את תרפיית הראיה כחלק הכרחי ואינטגרלי של הטיפול האופטומטרי. האגודה גם פירסמה דו"ח מקיף בנושא יעילות השיטה ובה כ-230 הפניות למאמרים מחקריים התומכים בתרפיית ראיה.

_____________________________________________________________________________________________________________________

Valid XHTML 1.0 Strict . Level Triple-A conformance icon, 
 
          W3C-WAI Web Content Accessibility Guidelines 1.0